Home / Tema / Duša

Category Archives: Duša

Maksim Gorki – o ljudima

U svakom čoveku ima nešto detinje – na to se i valja osloniti, na to detinje ! Uzmi Hohola: on kao da je od gvožđa, a duša mu je – detinja !

Read More »

Nepoznati autor -o životu

Nema većeg luksuza od mirnog sna i čiste duše.

Read More »

Ksenofont – o vežbanju

Kao što oni koji telo ne vežbaju ne umeju vršiti ni telesne poslove, tako vidim da se ni duševnim poslovima ne mogu baviti oni koji ne vežbaju dušu.

Read More »

Plutarh – o karakteru

Ni raskošna kuća, ni obilje zlata, ni plemenito poreklo, ni visok položaj, ni rečitost, ni slava govornička, ne obezbeđuje u životu takvu vedrinu i mirnu plovidbu, koliko to čini duša neuprljana rđavim namerama i postupcima, koja izvire i rađa se ...

Read More »

Seneka – o smirenosti

Ima li većeg odmora od mira duše, a šta je mučnije od gneva ? Šta više odmara od blagosti, a šta je zamornije od svireposti ? Čednost nema nikakva posla, a požuda je najviše zauzeta.

Read More »

Nepoznati autor – o sreći

Radite stvari koje hrane vašu dušu, a ne vaš ego, i bićete srećni.

Read More »

Jovan Dučić – o naivnosti

Naivnost, to je mladost srca, pa čak i u poznim godinama. Naivnost znači ulepšavati sve oko sebe. To je napraviti unutrašnji kriterijum većim i od spoljnih dokaza. Naivnost je dakle osobina lepih duša.

Read More »

Aristotel – o odmoru

Sedeći i odmarajući se duša postaje razumna.

Read More »

Indijanska poslovica – o dobroti

Budite toleratni prema onima koji su skrenuli sa puta. Neznanje, ljutnja i ljubomora dolaze od izgubljenih duša. Molite se da se vrate na pravi put.

Read More »

Nikolaj Velimirović – o molitvi

Ne tuguj dušo ni radi čega, moli se Bogu daće ti svega.

Read More »
Scroll To Top