Home / Autori / Plutarh

Category Archives: Plutarh

Mestrije Plutarh (46 – 127), veliki starogrčki filozof, istoričar i biograf.

Plutarh – o dobroti

Ne ostavljaju li tako i u duši pametna čoveka njegova dobra dela uvek svežu i dragu uspomenu iz koje se napaja i rascvetava životna radost, izdižući ga iznad onih koji kukaju i ropću na život ?

Read More »

Plutarh – o karakteru

Ni raskošna kuća, ni obilje zlata, ni plemenito poreklo, ni visok položaj, ni rečitost, ni slava govornička, ne obezbeđuje u životu takvu vedrinu i mirnu plovidbu, koliko to čini duša neuprljana rđavim namerama i postupcima, koja izvire i rađa se ...

Read More »

Plutarh – o ljubavi

Početak ljubavi poznaje se – ne po tome što je čovek srećan u prisustvu neke privlačne osobe, ta, svako bi tako reagovao, nego što oseća oštar bol i nemir kad se od te osobe udalji.

Read More »

Plutarh – o gnevu

Plutarh – o gnevu

Ko, dakle želi da se oslobodi napada gneva mora uvek da drži jezik pod kontrolom.

Read More »

Plutarh – o dobroti

Blagost, dobrota i čovečnost nikom drugom nisu toliko drage, prijatne i dobrodošle, koliko onome ko je te osobine sam stekao.

Read More »

Plutarh – o karakteru

Kao što se cipela krivi prema nozi, a ne obrnuto, tako se i čovekov život oblikuje prema njegovom karakteru i sklonostima.

Read More »

Plutarh – o zadovoljstvu

Razlika između zadovoljstva i nezadovoljstva nije u tome da li čovek mnogo ili malo radi, nego da li pri tome postupa ispravno ili neispravno.

Read More »

Plutarh – o željama

Kome malo treba, njemu mnogo i ne nedostaje.

Read More »

Plutarh – o odmoru

Odmor je začin radu.

Read More »

Plutarh – o početku

Svaki se početak, ma koliko se isprva činio neznatan, može trajanjem razviti u neodoljivu moć kad zbog omalovažavanja poraste toliko da mu ništa ne stane na put.

Read More »
Scroll To Top